fredag 1 januari 2010

Dags att summera


Hur var det år som som flytt? Flytt kan man nog sammanfatta mycket med. Jag bodde ju på ett ställe där jag vantrivdes så till den milda grad att jag letade efter något annat redan efter två månader. Jag stog helt enkelt inte ut att bo i en lägenhet där allt kändes fel. Det var ett dårhus, spring i trappor smällande i dörrar och allmänt tungt. Att jag skriver dårhus har sin grund i att i den trappuppgången jag bodde med nio lägenheter upptäckte jag att det i fem av dem bodde det personer som hade boendestödjare och dom hade en samlingslägenhet på bottenplanet. Tre lägenheter kvar då. Som närmaste granne bodde en alkohol och drogmissbrukare. Tvärs över trappen bodde det en mycket störd man som sprang i trapporna med elefantsteg alla tider på dygnet för att sen slå igen sin dörr med sådan kraft att det lät som man smällde en nyårsraket varje gång. Nej jag överdriver inte, han slog så hårt i sin dörr att gångjärnen slets från karmen och man var tvungen att byta och förstärka. Han hade också lirkat till sig ett garage där han vid ett flertal tillfällen satt och lyssnade på stereon i sin mopedbil med motorn påslagen och garageporten öppen. Att han inte lyssnade på musik i sin lägenhet berodde på att han pillade sönder alla prylar. Han har under åren sedan han tog EU-kortet slitit ut tjugo EU-moppar och fyra EU-moppebilar.Under mig bodde ett par i 30årsåldern med ett barn och dom störde varken mig eller andra. Förrådsmöjligheterna var i stort sett obefintliga, det fanns en skrubb i källaren där man kunde trava in fyra hjul till bilen och om man hade lust så fick det plats ett par skidor om det inte var slalommodellen. Tvättstuga fanns det i källaren och den var stor innehållande både tvätt och tork. Men det var ju alltid fullbokat där, en vända kunde jag inte tvätta på en dryg månad, det var boendet som bokade massor av tider plus att det fanns 27 lägenheter i huset och ett antal i grannhuset som utnyttjade den. Att jag ville därifrån det är väl inte så underligt. Efter sex månader hittade jag den lägenheten som jag nu bor i, här trivs jag så bra man nu kan trivas i en lägenhet när man är uppväxt i ett hus med alla möjligheter som finns där.


Hur har det varit på jobbet då? Jo det började med att jag inte hade någon direkt sysselsättning och det verkade inte finnas något intresse från ledningen att fixa det heller. Jag skötte "min elev" och övrig tid då var det mycket tid som jag spenderade på biblioteket. Examenstid och sommarlov närmade sig med stormsteg och jag såg verkligen fram mot att få sköta mitt och bara vara.


Hösterminen började som vanligt med personalkonferens. När den var slut så frågade jag rektor var jag skulle vara placerad det här läsåret, jag blev hänvisad till att ingå i fordon/reparation. Jag stegade in där och första frågan var "Vad skall Du göra här"? Jobbig start men det börjar lösa sig nu när man har förstått att även en utan utbildning i ämnet, em däremot kunskaper kan göra lika bra jobb som en med utbildning men utan kunskap. Jag har ju haft mina bra kontakter kvar mest med Sh lärare men också Ma dito, så jag har jobbat en hel del som skrivvakt, "hjälplärare" i matte och de sista månaderna som "påfösare" till två elever en etta och en som går fjärde året, ibland kolliderar deras lektioner men då får man inprovisera.


Jullovet kom men någon julstämning det har jag inte haft det är ju vissa kontakter som saknas. Nyår passerade på samma sätt.


Hur började då det nya året 2010?


Jag jag hoppas i alla fall att det inte skall fortsätta som det började, varför inte det då kanske ni undrar.


Det började med att jag vaknade i min normaltid strax innan tio, gick ut i köket och gjorde i ordning kaffebryggaren under tiden så startade jag datorn samt gick ut på balkongen och rökte, en smörgås det skulle jag väl också ha så jag bredde en. Vände mig om för att fylla på min kopp. Vad ser jag då? Jo jag har glömt att ställa kannan på sin plats så fyra koppar kaffe har runnit ut på bänk och golv, naturligtvis så funkade inte droppstoppet heller den här gången. Fram med handdukar för att suga upp morgonkaffet. Bara att börja om då. Jag bytte filter hällde i vatten och kaffe, sen gick jag ut på balkongen och rökte ett stopp till. Ni ser förståss vad som hände den här gången. Inte fanns det något kaffe klart när jag kom in igen, jag hade ju glömt att slå på bryggaren.


Jag hoppas verkligen att det här året inte fortsätter i samma stil. Jo jag har fått mitt morgonkaffe nu och utan flera malörer.

Inga kommentarer: